Гурме бургерът: бърза и вкусна храна, която впечатлява

(Бургер на Месец Ноември от Boom! BurgersBacon Caprese)

Храна, която впечатлява – хваща ни вниманието и го задържа с презентация и вкус; храна, която се превръща в суб-култура, в нещо повече от бърза храна, вдъхновена от променящите се кулинарни тенденции сред модерното общество. Именно такава храна е гурме бургерът. Бърза, качествена и интересна.

За да ти разкажа как нещо толкова обикновено се превръща в “гурме” тренд, ще те върна малко назад във времето, когато бургерът е бил отговор на нуждите на обществото, а именно – масово произведени, достъпни и бързи храни, които могат да се консумират извън дома.

Стек от смляно говеждо между две парчета хляб и търсене на бързо и засищащо хапване, слагат началото на възхода на бургера като една от най-популярните храни по света. Роден по време на индустриалната революция, бургерът преминава през възхода на вериги заведения за бързо хранене.

В последствие, глобализацията и новите технологии ни дадоха лесен достъп до информация и възможност за комуникация отвъд физическите граници на дадена държава, което на свой ред доведе да появата на масови движения и идеи за по-здравословен начин на живот. В следствие на тези движения и подпомоган от естествената ни нужда за търсене на новото и различното, бургерът продължава да се адаптира и променя и до днес. Така хора с иновативни решения и готови да надвишат нашите очаквания поставят началото на този нов вид храна – бургерът-гурме.

Един от тези новатори е готвачът Санг Юн, който с новото хилядолетие пренарежда бъдещето на бургера като го поставя на световната кулинарна сцена. “The Father’s Office” е един от най-обичаните бургери в Лос Анджелис, с който стартира текущата гастрономна бургерска тенденция. Оттогава насам, бургерът му е получил както признания и похвали, така и не малка доза недоволство заради строгата политика на ресторанта, която забранява заместители или използването на добавки като кетчуп.

Благодарение на Санг, бургерът се завръща триумфално на кулинарната сцена, започва да привлича внимание и да събужда апетита на хората по целия свят. Оттогава доста са приели предизвикателството да интерпретират класиката по свой начин и така гурме бургерът набира популярност. По този начин можем да опитаме от голямото разнообразие, което вече се предлага и у нас.

(Новият Бургер от SkaptobaraSatoshi)

Тайната на добрия бургер се крие в това, че хем успява да запази оригиналната концепция, хем подобрява съставките и презентацията чрез модерна интерпретация. Половината заслуга е на месото и неговото високо качество – говеждо от специални породи, отглеждани с тази цел като Кобе, Уагю, Блек Ангъс и Херефорд, агнешко, пилешко, пуешко, рибно филе или за тези, които не ядат месо – гъби и тофу.

Опечено на барбекю или плоча, в комбинация на добре подбрано хлебче, другата половина от успеха се крие в интересно подбраните зеленчуци, качестеният кашкавал и различните сосове и добавки, които могат да бъдат набавени от всяко кътче на света. От авокадо, през водорасли, корейско кимчи и соеви кълнове до хрупкав бекон, карамелизиран лук, люти чушки, пък дори и трюфел.

В България гурме бургер тенденцията смело си пробива път, не само в специализираните заведения и вериги, а и в менютата на някои от най-популярните ресторанти. С грижа към детайла, презентацията и качеството на месото и продуктите, и тук можем да се насладим на различни гурме бургер предложения, които можем да поръчаме по всяко време.

По улиците на нашите градове се появиха популярни заведения, предлагащи ужасно вкусни и разнообразни бургери, които да задоволят вкуса и на най-капризния любител на храна. Благодарение на BGmenu можеш да се потопиш в гурме бургер културата с разнообразието от ресторанти, които ще откриеш при нас:

  • Boom! Burgers – бургери от първокачествено ирландско говеждо. Boom предлагат бургер на месеца, за който можеш лично да гласуваш. Не пропускай да опиташ Bacon Caprese само през ноември!
  • С над 40 години опит и всеотдайност в производството на качествено месо, Hamburguesa Nostra ще успее да ви впечатли с изтънченост и вкус. За истинско гурме преживяване пробвай бургера Wagyu от селекцията Raza Nostra.
  • SKAPTOBARA e гурме бургер верига, предлагаща оригинални бургери, вдъхновени от цял свят. В момента може да пробваш един от най-харесваните им месечни бургери тази година – Satoshi, само през ноември!
  • От Street Chefs вярват, че могат да променят представите ти за добрата street food със своето качество, вкус и добра цена. Например, можеш да пробваш меню Funky burger + картофки само за 9.90 лв.!
  • Smuggler’s Diner е традиционен американски дайнър, от който задължително трябва да опиташ вкусните бургери. Ресторантът също предлага и разнообразие от ребра, пилешки крилца, такоси, както и превъзходни шейкове и други напитки.
  • Burger Faktory предлага апетитни бургери, вкусни картофки и разнообразие от обедни и комбо менюта. Само за 9.99 лв. можеш да пробваш вечната класика – комбинация от чийзбургер с картофки!
  • Менюто на Roadhouse Grill предлага богат избор от уникални месни ястия на грил и гурме бургери, поднесени с богат асортимент от гарнитури и последвани от разнообразни десерти. Веригата ресторанти се отличава с отлично съотношение между качество и цена.

Интересно: Знаеш ли, че най-скъпият бургер се продава за £1,785 и е измислен от шеф-готвач Диего Буик. Кулинарният шедьовър се състои от японско говеждо Уагю, кюфте Блек Ангъс, омар с инфузия от Hermit (холандски крайбрежен джин), гъши дроб, бял трюфел, сирене Ремерек, японски плодови домати и хайвер. Като добавки има френска салата, иберийска шунка и специално приготвен сос от 35 омара, кафе от Ямайка, мадагаскан ванилия, шафран и японска соя. И това не е всичко, за радост на окото бургерът е покрит с лист от 24-каратово злато!

(Image: Diego Buik)

Ако от тази статия ти се прияде бургер, можеш да намериш всички ресторанти тук!