Кулинарно приключение с турската кухня!

Няма спор, че напоследък турските сериали са превзели както телевизиите така и сърцата ни. С турската кухня реално погледнато е по същия начин. У нас, тя наистина вече е много добре позната, харесвана и консумирана.

Тази кухня е изключително богата на вкусове, аромати и подправки. Отделно, огромното и разнообразие се дължи на географските и исторически корени на тази кухня. Според турските обичаи, когато човек се храни, той трябва да бъде отдаден само на това, а не да бърза да се наяде. По този начин, всички вкусове се усещат спокойно и насладата е още по-голяма. Окей, с турските сериали си наясно, но как стои въпроса с тази близка до нас кухня?

турската-кухня

Например: типичната турска закуска включва:

⚪ Хляб, домати, краставици, маслини, овче сирене и също така… супа от нахут с доста хляб; 🍅 🍞 🍜

Хапването често включва различни видове предястия – доста често мезета, основно заради популярността им. Представи си, че някои ресторанти предлагат само и единствено предястия. Турската кухня се различава от нашата, защото предястията могат да заместят доста от основните ястия. Някои от най-популярните са:

        ⚪ Beyaz peynir – извара от овче мляко;
        ⚪ Tarama – пастет от хайвер;
        ⚪ Yaprak dolmasi – пълнени лозови листа;
        ⚪ Kabak kizartmasi – пържени тиквички с млечен сос;

imam-bayildiЛЮБОПИТНО! Легендата около едно от най-известните турски ястия – imam bayildi’ /пълнени патладжани с лук, чесън и домати/ е доста интересна. Буквално преведено това означава „припадналият имам”.  Старата легенда гласи, че когато жената на един имам му сготвила за вечеря пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че дори припаднал от възторг. 🙂

BGmenu е тук, за да те запознае с любопитни и интересни факти, както и с най-добрите ресторанти в София, откъдето можеш да поръчаш автентични турски специалитети ➡ http://bgmenu.com/bg/sc/sofia/turkish-cuisine