Ни-ни-никул ден e!

fish

Дам, днес всичко живо празнува Никулден. Ако случайно си забравил или не ти е било напомняно, трябва да поздравиш хората, носещи имената: Николай / Николина / Николинка / Николета / Никол / Никола / Ненко / Нина / Нинка / Кольо / Нико / Ница… а те би трябвало да почерпят за тяхно здраве. 🍃

Честитоoo на всички именници, ако ти трябват идеи за почерпка, BGmenu винаги е насреща.

Позволихме си да подготвим няколко интересни народни поверия за днешния празник, които има шанс да не си чувал досега:

🐟 Свети Никола е считан за покровител на морето, моряците и рибарите. Интересното обаче е, че той още почитан от търговци, ловджии и дори от банекерите.

🐟 Традиционно, на всяка трапеза трябва да присъства рибно ястие, но поверието повелява това да бъде не каква да е, а люспеста риба. Голата риба асоциира бедност, така че повечето българи залагат на вкусния шаран.

🐟 Люспите на шарана трябва да се почистят изключително внимателно и да НЕ падат на земята. Падането се приема като лош знак, а настъпването на паднала люспа като болест за този, който я е настъпил.

🐟 Препоръчително е, костите на рибата да се съберат и пуснат в река/море или друг воднист обект в близост до дома за семейно благоденствие и плодородие.

🐟 Никулденската трапеза трябва да съдържа още постни чушки и сарми, обреден хляб, зрял фасул и жито.

🐟 Редно е хлябът да се разчупи от стопанина високо над масата, а празничната трапеза да не се вдига цял ден.

Според стари поверия, Свети Никола носи първият сняг, обаче тъй като той вече мина, нека си дойдем на думата – време е за вкусна рибка! Да ви е сладко! 🥗 🍲 🍽